Svett och lukt

Svett och lukt

Svett är en naturlig och viktig kroppsfunktion som reglerar kroppstemperaturen genom att kyla ned huden så att vi inte blir överhettade.

Det finns två orsaker till svett – miljömässiga och känslomässiga. Vi svettas ofta när vi är fysiskt aktiva eller när vi vistas i en varm miljö. Vi kan också börja svettas när vi påverkas av känslomässigt stressande situationer som exempelvis anställningsintervjuer, presentationer, tentor eller dejting. Svettningar kan också utlösas av de hormonella förändringar som sker i samband med puberteten eller klimakteriet.

Svett i sig självt luktar inget – det är en lösning som främst består av vatten och salt. I genomsnitt har vi 1,5 miljoner svettkörtlar över hela kroppen och dessa kan producera upp till 1 liter svett per dag. Svetten avdunstar ofta lika snabbt som den produceras. I situationer där vi är extra aktiva eller vistas i en varm miljö kan vi dock producera upp till 10 gånger så mycket som en normal dagsproduktion.

Kroppslukt orsakas av bakterier på hudytan som bryter ned komponenterna i svett.

Antiperspiranter kontra deodoranter

Deodoranter

Deodoranter motverkar inte svettningen. Istället är de avsedda att tillfälligt neutralisera den lukt som uppstår från de bakterier som finns på huden. Många deodoranter innehåller parfymämnen som maskerar obehaglig doft.

Antiperspiranter

Antiperspiranter skiljer sig från deodoranter på så sätt att de är specifikt framtagna för att minska eller till och med stoppa svettproduktionen i svettkörtlarna. När en antiperspirant appliceras på huden bildas en tillfällig barriär i svettkanalen som förhindrar att svetten släpps ut. Denna tillfälliga barriär försvinner gradvis under loppet av några dagar genom hudens naturliga förnyelseprocess.

För vissa räcker det med att använda deodorant men för andra krävs det lite mer skydd. En effektiv antiperspirant som Perspirex är lösningen för att avsevärt minimera både svett och lukt.

 

Fakta om svett

Svett produceras i svettkörtlarna. Vi har miljontals svettkörtlar över hela kroppen och de kan delas in i två typer:

  • Apokrina svettkörtlar som finns i hårsäckar exempelvis i armhålan
  • Ekkrina svettkörtlar som finns på hudytan över hela kroppen

Apokrina svettkörtlar finns främst i områden där vi har behåring. Dessa körtlar blir aktiverade under puberteten och kan utsöndra en stark lukt på grund av hudens naturliga bakterieflora. Ekkrina svettkörtlar är de vanligaste körtlarna och förekommer på de flesta områden i kroppen men den största mängden finns på händer och fotsulor.

 

Överdriven svettning

 

Visste du att nästan en tredjedel av alla människor upplever svettproblem dagligen?

Kraftig svettning är vanligt och kan hända vem som helst när som helst. Gemensamt för personer som lider av kraftig svettning är att de ofta anammar ett visst beteende som att undvika att skaka hand eller att sträcka upp armarna.

Det finns också de som inte lider dagligen men som upplever att svett kan bli ett pinsamt problem i vissa stressade situationer. Luktar jag? Syns det? Dessa människor oroar sig ofta för att andra ska upptäcka deras problem.

Kraftig svettning kan variera från måttlig fuktighet till stora blöta ringar på kläderna, fuktiga och illaluktande fötter eller kallsvettiga och blöta händer. Det är ett vanligt problem som kan drabba vem som helst när som helst i livet, men hormonella förändringar såsom pubertet och klimakteriet är ofta utlösande faktorer.

Läs Gabriel's historia